İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans) Nedir?
Kasım 10, 2022Bartolin Kisti Nedir?
Kasım 10, 2022İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans) Nedir?
Kasım 10, 2022Bartolin Kisti Nedir?
Kasım 10, 2022Histeroskopi Nedir?
İçindekiler
- Histeroskopi Nedir?
- Histeroskopi Nasıl Yapılır?
- Histeroskopinin Çeşitleri Nelerdir?
- Histeroskopi Ne İşe Yarar?
- Amaca Yönelik Opeatif Histeroskopi
- Uterusa (Rahim) Ait Doğumsal Patolojilerin Tedavisi
- İstmosel Tedavisi
- Rahim (Uterus) İçindeki Yapışıklıkların Tedavisi
- Kayıp Rahim İçi Araçların (RIA: Spiral) Çıkartılması
- Histeroskopinin Riskleri Var Mıdır?
- Histeroskopi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Histeroskopi rahi yani uterus içinin kamera ile görüntülenmesine verilen isimdir. Genel anlamı ile skopi kamera yardımı ile bir organ ya da bölgenin görüntülenmesine verilen isimdir. Mide görüntülenmesi; gastroskopi, karın içinin görüntülenmesi; laparaskopi, eklem içinin görüntülenmesi; artroskopi vd. gibi.
Günümüz teknolojisi bu tür endoskopik görüntüleme yöntemlerine ve dolayısıyla bu teknoloji ile hastalıkların tanı ve tedavisine imkan sağlamaktadır. Görsel-1'de histeroskopi donanımının endoskopik kısmı görülmektedir.
Histeroskopi Nasıl Yapılır?
Amaca Yönelik Opeatif Histeroskopi
Uterusun içine ait endometriyal polip ya da miyom varlığında operatif histeroskopi planlanarak önceden bilinen polip ya da miyomların çıkartılması mümkündür ve bu amaçla da histeroskopi yapılabilmektedir.
Uterusa (Rahim) Ait Doğumsal Patolojilerin Tedavisi
Uterusun gelişimi sırasında bazen uterus içinde septum (halk arasında rahimde perde olarak da bilinmektedir.) varlığında operatif histeroskopi ile bu septum ortadan kaldırılmaktadır.
İstmosel Tedavisi
Sezaryen ile doğumlardan sonra nadir de olsa sezaryen kesi yerinin olduğu alanda iyi iyileşememeye bağlı istmosel denilen kese çeklinde bir tür fıtık oluşabilmektedir. İstmosel tedavisinde bazen operatif histeroskopi yeterli olurken bazen de eş zamanlı laparaskopi yapılarak kombine tamir yöntemi gerekebilmektedir.
Rahim (Uterus) İçindeki Yapışıklıkların Tedavisi
Rahime yapılan müdahalelerden (miyom çıkartılması, polip çıkartılması, sezaryen, küretaj gibi işlemler) sonra rahim içerisinde yapışıklıklar meydana gelebilmektedir. Bu durum tıpta Asherman Sendromu olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda adet kanamalarının miktarı ya azalmaktadır ya da hiç adet kanaması olmamaktadır. Bu durum gebe kalmakta da zorluklar meydana getirmekte ve kısırlığa neden olabilmektedir. Asherman sendromu olgularında operatif histeroskopi yapılarak yapışıklar cerrahi olarak açılabilmektedir.
Kayıp Rahim İçi Araçların (RIA: Spiral) Çıkartılması
Rahim içine uygulanan ve doğum kontrolü sağlayan araçlar (Spiral: RIA) bazen rahim içinde yer değiştirebilmektedirler. Bu durumda spiralin ipi vajinal muayenede görülememektedir. RIA (Spiral)lar bazen rahimde delinme, idrar torbasına doğru gidip idrar torbasında delinme, arkada barsağa doğru hareket edip barsakta delinme ya da karın içerisine gitme gibi sorunlara neden olabildiklerinden, ipi görünmeyen RIA’ların çıkartılması işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem ofis histeroskopi donanımı ile rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir.
Histeroskopinin Riskleri Var Mıdır?
Histeroskopi genel olarak kesi oluşturmadan yapılan bir işlem olması nedeniyle risksiz gibi görünse de bazı durumlarda riskler barındırmaktadır. Rahime ilk giriş sırasında ya da operatif histeroskopi sırasında rahimin delinmesi, karşılaşılan komplikasyonlardan birisidir. Histeroskopi sırasında kanama, rahimin içinin şişirilmesi sırasında hiperosmolar sıvı kullanılması durumunda intoksikasyon, işlemden sonra gelişebilecek enfeksiyon ve yine bu enfeksiyona bağlı ortaya çıkabilecek ikincil rahim içi yapışıklıklar da oluşabilecek komplikasyonlar arasındadır. Operatif histeroskopi için anestezi işlemi gerekeceği için anesteziye bağlı genel komplikasyonlar (akciğer enfeksiyonu: pnömöni, akciğerde havalanma azlığına bağlı sorunlar (atelektazi) vb. da nadir de olsa histeroskopi işlemine bağlı komplikasyonlar olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Histeroskopi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Histeroskopi zamanlaması işlemin ne amaçla yapılacağı ile yakından ilişkilidir. Histeroskopi ameliyatı rahimin içini değerlendirmek amacıyla yapılacak ise rahimin içinin henüz kalınlaşmadığı adet kanamasının ilk günlerinde yapılması tercih edilecektir. Uzun süren kanamaları olanlarda gün belirlemek mümkün olamayacağı için özel bir zamanlama düşünülmeden ilk uygun zamanda yapılabilmektedir. Yine rahim içindeki diğer patolojilere (polip, yapışıklık, miyom gibi) bağlı tedavi amacıyla yapılacak histeroskopiler için de özel zamanlamalar genellikle gerekmemektedir.