İkizden İkize Transfüzyon Sendromu Nedir?
Kasım 11, 2022Konjenital Diyafragma Hernisi Nedir?
Kasım 11, 2022İkizden İkize Transfüzyon Sendromu Nedir?
Kasım 11, 2022Konjenital Diyafragma Hernisi Nedir?
Kasım 11, 2022Kan Uyuşmazlığı Nedir?
İçindekiler
- Kan Uyuşmazlığı Nedir?
- Kan Uyuşmazlığının Belirtileri Var Mıdır?
- Kan Uyuşmazlığı Durumunda Bebekte Ne Tür Sorunlar Görülür?
- Kan Uyuşmazlığı Teşhisi Nasıl Konulur?
- Anne Karnında Bebekte Kansızlık Olup Olmadığı Anlaşılabilir Mi?
- Kan Uyuşmazlığı Tedavisi Anne Karnındaki Bebekte Kansızlık Tedavi Edilebilir Mi?
- Rh Uygunsuzluğu Haricinde Bebeğe Kan Verilmesi Gereken Durumlar Var Mıdır?
Kan uyuşmazlığı anne adayının kan grubunun Rh Negatif, baba adayının kan grubunun ise Rh pozitif olması durumunda kullanılan tanımlamadır. Rh antijeni normalde maymun eritrositlerinde (kırmızı kan hücreleri) bulunan ve insanlarda nadir görülen bir antijendir.
Video-1: Kan uyuşmazlığı nedir?
Rh antijenlerinin normal insanlarda varlığı ya da yokluğu bir hastalık olarak olarak değerlendirilmemektedir. Sorun Rh negatif (-) bir annenin Rh pozitif (+) bir eş ile evlenmesi ve bebeklerin kan grubunun Rh pozitif (+) olması durumunda ortaya çıkmaktadır.
Kan Uyuşmazlığının Belirtileri Var Mıdır?
Kan uyuşmazlığı olan çiftlerde normalde annede herhangi özel bir belirti oluşmamaktadır. Ancak kan uyuşmazlığı nedeniyle bebekte kansıszlık (anemi) ve vücudunda şişlikler (hidrops) oluşması durumunda bazen ayna (mirror) sendromu denen durum annede de ortaya çıkabilmekte ve annede yaygın ödem vb durumlar ortaya çıkabilmektedir. Yine de kan uyuşmazlığı durumunda birinci olarak etkilenen fetus (anne karnındaki bebek) olduğu için mirror sendromu da çok nadir görüldüğü için böyle bir sorunu annede beklemek tanı için kullanılan bir yöntem değildir. Kan uyuşmazlığının esas belirtileri bebekte ortaya çıkmaktadır ve ancak bebeğin ultrasonografi ile muayenesinde tanınabilmektedir.