Hidrosalpenks – Fallop Tüplerinde Sıvı Birikimi ve Riskler
Ekim 28, 2023Sezaryen Doğum – Bilinmesi Gereken Detaylar
Şubat 1, 2024Hidrosalpenks – Fallop Tüplerinde Sıvı Birikimi ve Riskler
Ekim 28, 2023Sezaryen Doğum – Bilinmesi Gereken Detaylar
Şubat 1, 2024Miyom Tedavisinde Cerrahi Girişim
Miyomlar kadınlarda sıklıkla görülen iyi huylu kitlelerdir. Ergen ve yetişkin dönemde görülme olasılığı az olan miyomların genellikle görüldüğü yaş aralığı 30-40 arasıdır. Çok küçük miyomlar olduğu gibi boyutları 20 cm olan miyomlarda gelişebilir. Genellikle belirti vermeyen miyomlar rahim içinde bulundukları bölge, boyutları ve sayılarına göre oluşturduğu şikâyetler veya rutin kontroller ile fark edilebilmektedir.
Miyom Belirtileri ve Nedenleri
Miyomlar hiç belirti vermeyeceği gibi genellikle jinekolojik muayeneler sırasında fark edilebilmektedir. Rutin hekim kontrolü dışında aşağıdaki durumlar miyomların belirtisi olabilmektedir:
- Regl dönemi kanamalarının fazla olması ve uzun sürmesi,
- Ara ara kanamaların gelmesi,
- Sık idrara çıkma isteği ve idrarı boşaltmada zorluk,
- Kabızlık veya sık dışkılama hissi,
- Tekrarlayan düşükler,
- Karın bölgesinde ele gelen kitle,
- Kısırlık,
- Ağrılı cinsel ilişki,
- Genetik faktörler.
Miyomların oluşma sebepleri tam olarak belirlenebilmiş değildir. Ancak östrojen hormonunun ve progesteron hormonunun miyomlara yol açtığı düşünülmekle birlikte etkinliklerini gösteren net bir çalışma bulunmamaktadır. Genetik faktörlerin de miyom oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir.
Miyomlarda Cerrahi Tedavi Seçenekleri
Miyom tedavisinde cerrahi işlem semptomların şiddetine, miyomların boyutuna, sayılarına ve konumuna, hastanın yaşına, menopoz durumuna ve gebelik isteyip istememesine göre belirlenecektir.
Kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi gereken miyomlarda cerrahi işlem kesin sonuçlar vermektedir.
Miyomektomi ameliyatı
Miyomektomi, doğurganlığını yitirmek istemeyen kadınlar için uygulanan ve rahmin korunmasını sağlayan cerrahi yöntemdir. Rahim çıkarılmadan direkt miyomların rahim duvarından sıyrılarak çıkarılmasına yönelik cerrahi girişimdir. Kapalı veya açık ameliyat şeklinde yapılmaktadır. Genellikle kapalı (laparoskopik) ameliyat tercih edilmektedir. Laparoskopik yöntemle çok küçük bir kesi ile operasyon gerçekleştirilmekte ve hasta hızlı şekilde iyileşerek rutin hayatına kısa bir sürede dönüş yapmaktadır.
Rahim iç boşluğuna doğru büyüyen miyomlar ayrıca histereskopi adı verilen diğer bir yöntem ile rahim ağzından girilerek özel cihazlar ile kesilip çıkarılabilmektedir.
Miyomektomi yöntemi ile miyomlar tamamen yok olmayabilir. Tekrarlama ihtimali vardır.
Histerektomi ameliyatı
Histerektomi (rahmin çıkarılması), miyomların tamamen yok olması için uygulanan cerrahi yöntemdir. Miyomların rahimle beraber tamamen alınması yöntemidir. Rahmin alınması ile birlikte kişi kalıcı olarak üreme yeteneğini yitirir. Bu tedavi yöntemi genellikle ilaçla tedaviye yanıt vermeyen, doğum yaşı geçmiş veya çocuk düşünmeyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Açık veya kapalı ameliyat şeklinde gerçekleştirilmektedir.