Rahim Sarkması Nedir?
Kasım 10, 2022İdrar Torbası Sarkması Nedir?
Kasım 10, 2022Bağırsak Sarkması Nedir?
Bağırsağın bir bölümü de bu açıklığın alt kısmına denk gelmektedir. Vajen açıklığı sayesinde yukarıda sayılan rahim fonksiyonları gerçekleştirilebilirken, aynı vajen açıklığı nedeniyle karnın alt kısmında potansiyel bir zayıf bölge oluşmakta ve bu zayıf bölgeden rahim, idrar torbası ya da bağırsaklar aşağıya doğru gelebilmekte ve hatta vajenden vücudun dışına çıkabilmektedir. İşte, normalde karın içerisinde pelvik bölgede bulunması gereken bağırsağın vajenden aşağıya doğru yer değiştirmesi ve hatta vajenden dışarıya doğru sarkması durumuna bağırsak sarkması adı verilmektedir.
Bağırsak Sarkması Nasıl Oluşur?
İnce bağırsak da kalın bağırsak da cepleşerek vajenden dışarı doğru sarkmaya sebep olabilir. Bu durum pelvik tabanın gevşemesine bağlı olarak ortaya çıkar. Pelvik tabanın gevşemesine neden olan en fazla durumlar ise şu şekilde sıralanabilir: Normal doğum (vajinal doğum), normal doğum sırasında epizyomi açılması, zor doğumlarda vakum veya forseps kullanılması, kabızlık, tuvalette fazla ıkınma, yaş, öksürük, menopoz, yaşam tarzı, obezite, bağ dokusu hastalıkları, diyabet gibi sistemik hastalıklar, rahim ve bağırsak ameliyatları. Karın içi basıncın artmasıyla karın alt bölgesinde bulunan organlar daha da aşağı inmekte ve burada bulunan kas ve bağlar zorlanmayla karşı karşıya kalmaktadır. Tüm bu durumlar leğen kemiğinde bulunan destek dokularda harabiyetle sonuçlanır.
Bağırsak Sarkmasının Belirtileri Nelerdir?
Bağırsak sarkması hafif veya ağır şiddette seyredebilir. Hafif seyreden olgularda herhangi bir şikayet olmayabilir. Derecesi arttıkça hastaların en çok dile getirdikleri şikayetler: dışkılamada değişiklik, tuvalete çıktığında tam boşaltamama ve tekrar tuvalete çıkma isteği, gün içinde sık sık tuvalete gitme isteği, dışkılarken el ile destek olma ihtiyacı, kabızlık, makat bölgesinde ağrı, cinsel ilişki sırasında pozisyonla değişebilen ağrı, kanama şeklindedir. İdrar torbası sarkmasının derecesine göre değişen belirtiler mevcuttur. Doktor başvurusunda muayene ile tüm şikayetler değerlendirilebilmektedir.
Bağırsak Sarkması Tanısı Nasıl Konulur?
Bağırsak sarkması tanısı oldukça kolaydır ve normal jinekolojik muayene ile tanı konulur. Yukarıdaki yakınmalar olan hastalarda jinekolojik muayene yapıldığından vajenden dışarı çıkmayan ya da dışarı çıkmış olan bağırsağın gözle görülmesi tanı için yeterlidir. Erken evre bağırsak sarkması durumlarında vajenden dışarı çıkan kitle jinekolojik muayene sırasında görülemez ise hasta masada ıkındırılarak ya da ayağa kaldırdıktan sonra ıkındırılarak tekrar muayene yapmak gerekebilir. Ayağa kaldırılan ya da ıkındırılan hastada vajenden dışarı çıkan bağırsak görülerek bağırsak sarkması tanısı konulabilir.