Gelişen teknolojinin tıp dünyasında karşılık bulmasıyla gelişen optik cihazlar bu ameliyatta kullanılır. Histeroskop içine cerrahi aletler yerleştirilerek yapılan histeroskopi yönteminde, rahim ağzından rahim içine girilir. Bu işlem sırasında vajinal kamera kullanılır ve poliplerin tam yeri saptanabilir. Sonrasında polip kesilerek çıkartılır. Histeroskopi ameliyatından sonra hasta ameliyat olduğu gün taburcu olabilir. Bir gün dinlenmenin ardından kişi günlük hayatına dönebilir.
Polip Ameliyatı Riskleri
Histeroskopi sayesinde oldukça başarılı operasyonlardan biri olan rahim içi polip ameliyatı, çeşitli risk, enfeksiyon ve alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Polip tedavisi sırasında ve görüntüleme cihazlarının kullanımında hasta bir miktar radyasyona maruz kalır. Her ne kadar düşük bir radyasyon miktarı olsa da hastada zaman içerisinde rahim kanseri görülme ihtimali bulunur.
Uygulanan tedavi yöntemlerinin radyasyon miktarı oldukça önemlidir. Operasyon esnasında çeşitli problemlerin yaşanması ya da gerekli hijyen ortamının sağlanmaması halinde hastanın vücudunda enfeksiyon oluşabilir. Enfeksiyon oluşması halinde genellikle antibiyotik tedavisine gidilmektedir. Küçük bir ihtimal olsa da rahim içi polip ameliyatından sonra hastanın düşük yapma ihtimalinde artış meydana gelebilir.
Poliplerin iyi huylu olmasına ve türüne bağlı olarak hasta doğurganlığını kaybedebilir. Son zamanlarda tercih edilen güvenli ve ileri teknolojik yöntemler sayesinde bu ihtimal düşüktür. Dokunun iyi huylu ya da kötü huylu olması fark etmeksizin dokunun alındığı bölgede ödem meydana gelebilir.
Rahim içi polip ameliyatından sonra kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar ince sızıntı ya da lekelenme şeklinde oluşur. Kanamanın artması veya durdurulamaması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ameliyat esnasında kullanılan araçlar veya enjekte edilen ilaçlar sebebiyle hastanın vücudunda alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Ameliyat öncesi gerekli tetkikler yapılsa da ameliyat sonrasında alerjik reaksiyonlara bağlı olarak anestezi komplikasyonları görülebilir.
Polip Ameliyatı Öncesi
Her ameliyat öncesinde olduğu gibi polip ameliyatı öncesinde de ameliyat esnasında bir sorun yaşanmaması ve operasyonun başarı oranının arttırılması için çeşitli testler yapılır. Ameliyat öncesinde hastanın şikayetleri dinlenir, varsa kullanmakta olduğu ilaçlar ve kullanım şekilleri öğrenilir. Kişi kan sulandırıcı kullanıyorsa ameliyat öncesinde doktorun tavsiye ettiği süre zarfında bırakmalıdır. Kan sulandırıcı ilaç kullanılırken ameliyata girilmesi durumunda kanamanın durdurulması güçleşir.
Polip ameliyatı öncesi doktor gerekli görürse beslenme planı ya da çeşitli diyetler oluşturarak hastayı ameliyata en iyi şekilde hazırlar. Polip ameliyatı öncesinde kan tahlili, idrar tahlili, anestezi kontrolü gibi rutin testler yapılır. Bu testler her hasta için yapılmakla birlikte test sonuçları ameliyatın seyri için büyük önem arz eder.
Polip ameliyatı her ne kadar gelişmiş teknolojilerden faydalanarak yapılsa da ameliyat öncesinde sigara ve alkol kullanımı ameliyat sırasında çeşitli problemlerin oluşmasına sebebiyet verebileceğinden ameliyat öncesinde sigara ve alkol kullanılması tavsiye edilmez.
Polip Ameliyatı Sonrası
Polipin boyutuna ve seviyesine bağlı olarak rahim içi polip ameliyatı 5 dakika ile 1 saat aralığında sürebilir. Ameliyat sonrasında hasta bir müddet kontrol altında tutularak gerekli incelemeler yapılır. Herhangi bir problem olmaması halinde hasta birkaç saat içinde taburcu edilebilir.
Ameliyat esnasında anestezi etkisiyle ağrı hissedilmese de ameliyat sonrası birkaç gün içerisinde ağrı ve kramplar görülebilir. Ağrının artması halinde doktorla iletişime geçilmesi gerekir. Polip ameliyatı sonrasında hasta yaklaşık 2 saat sonra ayağa kalkabilir ve hareket kabiliyetinde problem yaşamaz.
Polip ameliyatı sonrasında yaşanabilecek problemlerin ortadan kalkması için doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli bir şekilde alınması gerekir. Rahim içi polip ameliyatından sonra tümör oluşumunun tekrarlamaması için kontrole gidilmelidir.
Ameliyat öncesinde olduğu gibi ameliyat sonrasında da hastaya uyması için bir diyet programı verilir. İlaç ve diyet programına uyulması iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için büyük önem taşır. Polip ameliyatı sonrasında cinsel ilişki yaşanması için 7 ila 10 gün beklenmesi tavsiye edilir. Hasta kendini iyi hissettikten sonra cinsel yaşantısına devam edebilir.
Konuyla ilgili "Polip Nedir? Nasıl Oluşur?" başlıklı makalemizi de inceleyebilirsiniz.