Gebelik Sürecinde Annede Fiziksel ve Ruhsal Değişim
Şubat 1, 2024Çikolata Kisti Tedavisinde Cerrahi Yöntem
Mart 29, 2024Gebelik Sürecinde Annede Fiziksel ve Ruhsal Değişim
Şubat 1, 2024Çikolata Kisti Tedavisinde Cerrahi Yöntem
Mart 29, 2024Tekrarlayan Gebelik Kayıplarının Nedenleri ve Tedavi
Tekrarlayan gebelik kaybı 2 veya daha fazla gebeliğin 20. haftadan önceki süreçte düşükle sonuçlanmasıdır. Çiftler açısından çok acı ve travmatik olan tekrarlayan gebelik kayıplarının önüne geçilebilmesi için altında yatan nedenlerin derinlemesine araştırılması, uygun tedavi ve sıkı takibin yapılması gerekmektedir.
Tekrarlayan Gebelik Kayıplarının Nedenleri
Tekrarlayan gebelik kayıplarının nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;
- Kromozomal bozukluklar,
- Hormonal (diyabet, tiroid, vd.) bozukluklar,
- Kan pıhtılaşma sorunu,
- Anne adayının yaşı,
- Bağışıklık sisteminden kaynaklı sorunlar,
- Rahimde yapısal sorunlar ve rahim ağzı yetersizliği,
- Rahimde miyom ve polip,
- Enfeksiyonlar,
- Çevresel etkenler.
Tekrarlayan düşüklerin altında herhangi bir faktörde bulunmayabilir. Gebelik kaybı herhangi bir nedene bağlı olmayabilir. Ayrıca açıklanamayan tekrarlayan gebelik kayıpları tüm gebelik kayıplarının yarısından fazlasını oluşturmaktadır.
Tekrarlayan Gebelik Kayıplarında Tedavi
Tekrarlayan gebelik kayıplarının önüne geçmek için öncelikle anne ve baba adaylarının tek tek incelenerek düşüğün altındaki neden veya nedenlerin iyi saptanması gerekir. Genetik sorunları, hastalık geçmişleri, kullandıkları ilaçlar, metabolik rahatsızlıkları, yaşam şekilleri, vd.
Kromozomal - genetik bir sorunun varlığının tespit edilmesi, kan pıhtılaşması faktörünün değerlendirilmesi, bağışıklık sistemi ve metabolik rahatsızlıklarla ilgili değerlendirmelerin yapılabilmesi için gerekli testler yapılır.
Sorunun rahimin yapısından kaynaklanıp kaynaklanmadığının değerlendirilmesi için görüntüleme yöntemine başvurulur.
Aynı zamanda önceki gebeliğe ait düşük materyalinin genetik olarak incelenmesi oldukça önemli verilerin elde edilmesini sağlayacaktır.
Tekrarlayan gebelik kayıplarında tedavi, düşüğe neden olan etken veya etkenlerin tespitine göre yapılır. Altta yatan nedene göre farklı tedavi planlaması yapılacaktır.
Özellikle 10 haftanın altında ki düşükler kromozomal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Kromozomal sorunlardan dolayı kayıp yaşayan çiftler için tüp bebek tedavisi önerilebilir.
Yapılan testler sonucunda bağışıklık sisteminden kaynaklı sorunlar veya hormonal bozukluklardan (tiroid bezinin az veya çok çalışması, progesteron hormonun yetersizliği, vd.) kaynaklanan bir neden varsa gebelik öncesi veya gebelik sırasında uygun tedavi planları yapılmalıdır.
Rahimdeki yapısal bozukluktan kaynaklanan durumlarda bozukluğun düzeltilmesi için cerrahi girişime başvurulabilir. Rahim ağzı yetmezliğinde dikişle veya hormon tedavisiyle desteklenmelidir.
Kan pıhtılaşması sorunun varlığında uygun tedavi planı oluşturularak anne yakından takip edilir. Gebelik öncesi pıhtılaşma kadın için sorun yaratmayabilir. Ancak gebelikle birlikte problemin büyümesi ve plasentada tıkanmalara yol açması ile bebeğin beslenememesi ile birlikte düşük durumu yaşanacaktır.
Yapılan tetkikler sonucunda olumsuz bir duruma rastlanmamasına karşılık açıklanamayan tekrarlayan gebelik kaybı tablosu olabilir. Nedeni belli olmayan tekrarlayan gebelik kayıpları durumunda farklı tedaviler önerilebilir ancak net bir tedavi planı bulunmamaktadır.
Kayıplar kader değildir. Kayıpların yaşanmaması için çiftlerin bu hususta yeterince bilgiye sahip olması önemli bir husustur. Anne adayının stresten, alkolden, sigaradan uzak; dengeli ve düzenli beslendiği, ideal kilosunu koruduğu sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemesi gerekir. Özellikle gebelik öncesi gerekli önlemler alınmalıdır. Bu süreçte gebelik öncesi ve sonrasında riskli gebelikler konusundan uzman hekim (perinatoloji uzmanı) tarafından yakından ve yoğun bir takip programı izlenmelidir.