Gebelikte Doğru ve Dengeli Beslenme
Eylül 2, 2023Dış Gebelik – Ektopik Gebelik Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Eylül 18, 2023Gebelikte Doğru ve Dengeli Beslenme
Eylül 2, 2023Dış Gebelik – Ektopik Gebelik Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Eylül 18, 2023Gebelik ve Miyom - Riskler, Takip ve Tedavi
Miyomlar rahim kasından kaynaklanan ve kadınlarda çok sık görülen kitlelerdir. Doğurganlık dönemindeki dört kadından birinde görülen miyomlar, gebelik sürecinde ve sonrasında çeşitli problemlere neden olabilmektedir. Gebelik döneminde hormonal değişiklikler nedeniyle miyomlar daha hızlı büyüyebilmektedir. Daha hızlı büyümeye başlayan miyomlar, gebelik öncesi büyüklüklerinin iki katı veya daha fazla bir boyuta ulaşabilmektedirler. Bu durum, gebelikte ve sonrasında bir takım risklerin de açığa çıkmasına zemin hazırlamaktadır.
Gebelikte Miyomların Neden Olabileceği Riskler
Kadınlarda sıklıkla görülen miyomlar genellikle sorunlara neden olmamakla birlikte, miyomun konumlandığı bölge, boyutu ve sayısına göre ortaya çıkaracağı riskler değişkenlik göstermektedir. Özellikle gebelikte, rahmin içine doğru büyüyen miyomlar anne ve bebek için çeşitli risklerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Gebelikte miyomların neden olabileceği riskler;
- Gebe kalmada zorluk veya kısırlık,
- Düşük veya erken doğum,
- Zor doğum veya sezaryen doğum,
- Fetüsün anormal yerleşimi,
- Fetüste gelişim bozukluğu,
- Düşük doğum ağırlığı,
- Rahim yırtılması,
- Plasentanın erken ayrılması,
- Doğum sonrası kanama,
Rahmin içine doğru büyüyen miyomlar embriyonun (döllenmiş yumurta) rahim içerisinde tutunmasını engelleyerek gebe kalmada zorluğa ve kısırlığa neden olabilmektedir.
Miyomlar yerleşim bölgelerine bağlı olarak düşük, zor doğum ve doğum sonrası kanama miktarında artışlara da neden olabilmektedir.
Miyomlar rahimin doğum sonrasında hızlı bir şekilde kendisini toparlamasına engel olabilirken ameliyat riskini de arttırır.
Gebelikte Miyom Takip ve Tedavi
Gebeliğe karar veren bireylerin gebe kalmadan önce çeşitli tedbirleri almaları durumunda gebelik döneminde oluşabilecek birçok sorunun önüne geçilmiş olacaktır. Gebelik öncesinde yapılacak bir jinekolojik kontrolde tespit edilen miyomların takip veya tedavisi, gebelik döneminde ortaya çıkacak miyom kaynaklı riskleri minimize edecektir.
Miyomların takip ve tedavisi, miyomların yerleştiği yerlere, boyutu ve sayısına göre ve hastaya özel olmalıdır. Miyomlar yerleştikleri yerlere göre çeşitli türlere ayrılmaktadır. Rahim duvarının içinde, rahim dışını örten zarın hemen altında, rahim dışında veya rahime bir kök ile bağlı şekilde çeşitli miyom tipleri bulunmaktadır.
Gebelik döneminde miyom teşhisi konmuş anne adayları yakından takip edilir. Hastada herhangi bir şikâyete neden olmayan ve tesadüfen saptanan küçük çaplı miyomlar herhangi bir tedavi uygulanmadan takip edilebilir. Miyomların neden olduğu ağrı, sıvı desteği, gebelik üzerinde zararı olmayan ağrı kesiciler ve ağrı giderici uygulamalar ile giderilecektir. Gebelik döneminde miyomların çok ciddi riskler açığa çıkarması durumunda cerrahi işlem değerlendirilebilecektir. Ancak gebelik döneminde miyom çıkarma operasyonları olası komplikasyonlar nedeniyle çok nadir yapılmaktadır. İlk kez gebelik ile birlikte tespit edilen miyomlar genellikle olası riskler bakımından dikkatlice takip edilirler ve tedavisi gebelik dönemi sonrasına bırakılır.
"Miyom Nedir ve Nasıl Oluşur?" başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.